En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En fråga

…har Madonnan till någon som är klok (tror jag vet vem som svarar klokt på det här):

* Varför kallnar vattnet från vattenkokaren så mycket fortare än vattnet man kokar upp i kastrull?

Det är ju bara såå irriterande! Snart slutar jag använda vattenkokaren till morgonthéet.

Madonnan vill ju gärna sitta still och dricka sitt kokheta thé på morgonen utan att behöva värma på nytt vatten att fylla i ett par gånger.

                                           🙂                                      

Kommentarer till: "En fråga" (27)

  1. Anatis: Jo, det tror jag nog att det kan ha med kvalitén på muggen att göra också! Och en liter vatten, nja vi är ju flera så det går nog åt! 🙂

  2. …*funderar*…Är det inte ett enormt slöseri att använda 1 liter?..menar miljön.. :o)Tror inte micron värmer som ugn, kanske allt smälter..Min favo mugg är möööööörkblå & den håller värmen längst jämför med de andra.Kan det inte även hänga på materialen & tjockleken på muggen?

  3. Katrin: Så rosig du blev! Vsg, så lite så 🙂

  4. *Klädsamt rodnande*Tack! Det var så lite så…Ha det gott! /Katrin

  5. Katrin: Jag tror på dig! Och du är den kloka jag har väntat på, även om det säkert finns olika teorier om det. För en förklaring som din måste det finnas, det kan nog inte vara inbillning?! Tack 🙂

  6. Jag tror att det beror på kontaktytorna… Dvs i en kastrull som har en större kontaktyta med vattnet kommer en större del av vattnet att värmas till 100 grader (och koka). I varmvattenkokaren finns en mindre slinga som står i kontakt med vattnet, det är längst denna slingas yta som vattnet kokar.Så, hur kan man kolla min teori? Jo, på två sätt…1, mät upp exakt 1 liter vatten i kastrull och 1 liter vatten i vattenkokaren. Låt koka upp. Häll vattnet i en bunke (lika för bägge) och mät temperaturen med två termometrar som bägge klarar 100 grader. Ytvattnet i vattenkokaren (som alltså inte varit i kontakt med värmeslingan) borde vara kallare än ytvattnet i kastrullen och alltså borde varmvattenberedarens totala vattenvolym vara kallare…2, Håll en termometer i vattenytan i kastrullen när vattnet kokar och i vattenytan i varmvattenskokaren när det vattnet kokar. Enligt min teori bodrde då ytvattnet i kokaren vara kallare än ytvattnet i kastrullen.Make any sence?Ha det gott! /Katrin

  7. Syster y: Tänk, nu när du skriver det så: Så är det! Det tycker jag också, helt klart, flera gånger har det känts som det 🙂

  8. Jo jag förstår dig. Jag tycker att microvärmd mat kallnar mycket fortare än ungsvärmd. Inbillning jag vet inte. Ha en skön helg

  9. Kriss: Nä, det visste inte jag heller. Snälla, låt mig få veta resultatet! :)Joanna: Du håller med alltså? Yippee:)Uc: Så bra att du ser fram emot det då 🙂

  10. En sak till att se fram emot i morgon alltså *ler stort*Kraaaam!

  11. hmm, svår fråga har inget bra svarmen du förklara plötsligt något jag aldrig funderat närmare på…men visst är det såatt vattnet kallnar fortare!

  12. Hahaha ja det här måste vi gå till botten med och experimentera!Hade faktiskt ingen aning om att mörka muggar kallnar snabbare. Måste experimentera jag också! 😉

  13. UC: Ja, se då får du vänta till imorgon bitti!! Kram 🙂

  14. *inväntar utlåtande* :o)

  15. Underc: Jo,den värmen stannade kvar i muggen, innan locket gick sönder… Får väl leta fram lillans gamla pipmugg! :)Rosa: Gasspis är jättebra o smidigt, fort går det också 🙂

  16. Oj vilka djupa diskussioner det var här. Lite för trött känner jag. Smyger ut igen och tänker: jag är så nöjd att koka kaffevattnet på gasspisen. Blir så perfekt.

  17. Höll inte värmen sej i muggen då då medans locket var ett lock *undrar*Pipmuggslock sätter man ju lixom fast på muggen juh. Du kan dänga hela alltet i golvet utan att en flisa lossnar och utan att en droppen hamnar på golvet. Tycker nog du borde prova en så’n :o))

  18. Jag hade ju en themugg från Kina med lock på, som alla har där nästan, men det locket tappade nån i golvet… Så nu har jag lik förbenat bara en mugg…:)

  19. Hopkurad?! Nä, du! Avslutade ju den raska promenaden med benen i kors juh :o)Å jag tror still att pipmuggen löser dina avsvalningsproblem *flinar*

  20. Mamman: Jag har svårt att tro på det, men vet innerst inne att det är rätt KANSKE, har ju också hört det där om molekyler lite grann… Men jaja, får väl ge mig då. (Ska ta mej sjutton experimentera o koka upp till en kopp i vattenkokaren o till en annan kopp i en kastrull. Sen ska jag ta tid o dricka ur bägge kopparna! Hehe, man vet ju aldrig, kanske upptäcker Madonnan nåt nytt som ingen vetat innan… *fniss* :)Äh, jag kokar upp som vanligt o häller i en thekanna som Underc skriver, ok?! Kram 🙂

  21. Underc: Ja, jag minns! Nä, får nog reducera intaget o vara nära en toa! Kan se dig kuta hopkurad mot toa i panik på en somrig grusväg! *asg* 🙂

  22. Oj..något blev fel i formuleringen i 2:a stycket…Det skulle stå:När du häller i det kokheta vattnet i en mugg så börjar omedelbart vattnets värme att dela med sig till omgivningen: Detta beror på att värme är strålning. Muggen, kanske bordet muggen står på, osv…drar åt sig värme av det heta vattnet.

  23. Det är en illussion….vatten kokar vid 100 grader, och börjar sedan förångas (bubbla). Detta beror på att vattenmolekylerna hamnar i svängning pga den höga temperaturen, och tillsist slås isär och blir instabila…de ändrar form (flytande form -> gasform)När du häller i det kokheta vattnet i en mugg så börjar omedelbart vattnets värme att dela med sig till omgivningen, eftersom värme strålar Muggen, kanske bordet muggen står på, osv…tar del av den värme som finns i vattnet., Luften däremot är en usel värmeledare. Beorende på vilken sort mugg du har, samt omgivningens starttemperatur, så tar det olika lång tid för vattnet att svalna….Men det hänger inte ett dugg på h u r du kokat upp vattnet, eller hur lång tid detta tar.Vill du förhindra att vattnet avsvalnar allt för fort, så värm istället upp muggen du ska ha vattnet i och undvik mörka muggar eftersom de drar åt sig värme lättar än ljusa, som istället låter värmestrålarna studsa tillbaka till vattnet.Fortsätt du att koka vatten i vattenkokaren. Det sparar energi och är därmed betydligt miljövänligare.Kramis/ Mamman

  24. Du kan ju inte dricka ur en mugg som e stoooooor å vid heller juh… Du får skaffa en med lock och sugrör :o) En pipmugg kanske *flinar* då sölar du inte heller.Kan rekommendera tekanna, mycket te och varmt håller det sej och inge spring från bordet blir det heller. Men akta dej för att ta på dom där fotriktiga skorna och härma annan bloggare när du hällt i dej hela kannan *minns en morgon i somras*

  25. Mikael: Tack för kommentar, men det där stämmer inte tror jag…för mitt vatten kokar o bubblar o är kokhett när jag häller upp det, men sen…kallnar det fort! Anatis:Jaha, så är det här med, men tycker ändå att det kallnar betydligt snabbare än vanligt spiskokt thevatten… 🙂

  26. Jag kollar att vattnet bubblar i vattenkokaren sen gör jag mitt the, kokhet dricker jag den! :o)

  27. hej där,, jo så här är det… Kokar du vatten i en panna,, så tar du ju bort den då du ser att det ”kokar” visst?? men i en vattenkokare,, så slår den utav (strömmen) till ett element i kokaren.. så det inte ska bli ”kok hett” .. så bättre att ta det hela på spisen i vanlig ordning.. bye bye…

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln