En kvinna i huvudstaden och Livet :)

app_full_proxy.jpg…hade verkligen inte samtyckt till att bli intimt undersökta av flera läkarkandidater, medan jag själv var sövd. Kanske är det fler som resonerar så? Och kanske är det därför som det, enligt ABs källa, sker kontinuerligt utan kvinnans vetskap, på Östra sjukhuset och Sahlgrenska i Göteborg…

Det är verkligen inte klokt! Det är ju faktiskt inte bara en kropp, utan allt vad där ingår – en själ, känslor, integritet, tankar. Och vare sig det är kvinnans underliv (eller en mans), eller någon helt annan kroppsdel, så äger varje människa fortfarande sin egen kropp och skulle jag ha gett mitt tillstånd, så vore det isåfall medan jag själv var vaken.

Jag vet att jag någon gång gav tillstånd till att ha med en läkarkandidat och det var nog under en förlossning, men då var jag ju vaken och det kändes helt naturligt. Att däremot ha en massa okända som gräver inuti en under narkos, bara för att de behöver någon att lära sig på…nej, det skulle jag inte vilja vara en del av!

Och varje människa har ju rätt till sin integritet, till sin egen kropp! Det är viktigt med respekt. Även på sjukhus i Göteborg…

Blogg 2.

Läs även andra upprörda bloggares åsikter om Madonnan, Sahlgrenska, Östra sjukhuset, Göteborg, Övergrepp, Sex, Skandal, Kropp, Hälsa, Kvinna, Gynundersökning, Sövd, Läkare, Gyn

Kommentarer till: "Mitt underliv eller jag…" (28)

 1. Madonnan sa:

  Visst är det viktigt! Det verkar nästan som om människan inte ens har rätt till sin egen kropp om det ska vara så här…Tack och detsamma!

 2. Johan Isaksson sa:

  Själv gick jag gynekologikursen för sex år sedan. Redan då tillfrågades alla patienter och resultatet blev att jag under de fyra månader kursen pågick fick göra hela en (1) gynundersökning. Att patienterna ställer upp är helt enkelt inte sant. Konsekvensen blir förstås att jag inte kan göra sådana undersökningar.

  • Madonnan sa:

   Jag kan förstå att det blir problematiskt då, men samtidigt ställer jag mig undrande till att flera nekade kandidater att vara med medan de själva var vakna – så många vet jag om som har sagt ja till det, inklusive jag själv då någon gång…Men ändå får man väl ta konsekvenserna isåfall, för varje individ måste själv få bestämma.

 3. En del skriver här att man måste få lära sig praktiskt, klart, men då vill jag bli tillfrågad först så klart.Önskar dej en God Fortsättning!!KraM 🙂

  • Madonnan sa:

   Precis. Det är det som det handlar om – rätten att säga nej, eller att vara vid medvetande när fler är inblandade.Tack detsamma, Jea och Kram!

 4. Codliver sa:

  Jag har själv gett tillstånd till att läkar– och barnmorskekandidater har fått göra undersökning. Då har jag ju förstås som du, varit vaken och vetat om vad som har hänt.Det är klart att det är viktigt med erfarenhet och att få skaffa sig kunskap.Men…Ska såna här undersökningar utföras, måste kvinnan få veta det och ge sitt samtycke innan hon sövs. Det är det minsta man kan begära.

 5. Vem vill vara otillfrågad försökskanin i fråga om det mest privata? Menar, vänder vi på det, vill killar att någon fifflar med Petter-Niklas när de är medvetslösa och oförmögna att säga ifrån? ”Hoppsan, den ramlade visst av, den lille prinskorven”.

  • Madonnan sa:

   Nej, det vill man ju inte…! Det gäller att se perspektiven där, så som du skriver.

 6. micketrav sa:

  Ja verkligen märkligt. Här snackar vi om noll integritet.. Bra att det skrivs om det igen så någonting förhoppningsvis händer.

 7. kyrksyster sa:

  Det här var uppe i medierna för några år sedan. Då lovades det att det skulle upphöra. Tydligen har man inte hållit sitt löfte.Integritet är viktigt i vården. Om man inte behandlas värdigt, omtänksamt och känner sig skyddad påverkar det också möjligheten till tillfrisknande.

 8. Läkarkandidat sa:

  Jag förstår att det känns kränkande och samtidigt kan man undra hur studenter någonsin ska lära sig något om ingen vill ställa upp. Då hamnar vi istället i en situation där de unga läkarna inte kan sitt jobb lika bra och det förlorar bara patienterna på. Det är ett jobbigt dilemma.

  • Madonnan sa:

   Fast jag tror att patienter ställer upp, t ex jag i vaket tillstånd har gjort det – både när jag inte tordes säga nej för att jag var ung och osäker inför själva situationen och även senare för att det kändes naturligt att ge det tillståndet.Men visst, jag förstår problematiken om nu alltför få skulle ställa upp. Samtidigt är det ett slags övergrepp och då får man ta de tillfällen där patienterna har sagt ja, tänker jag.

 9. Bianca1 sa:

  Önskar dig en riktig bra fortsättning:)Kramar

 10. portolanseglaren sa:

  -Tror nog inte det är illa ment, det som ligger bakom, utan det faktum att läkarkandidater behöver lära sig av de fall som kommer inom räckhåll under deras utbildningstid. Skulle kvinna a med sjukdom x säga nej till att att visa sin sjukdom för de lärdomsbehövande kanske ett sällsynt tillfälle går till spillo. -Murvan är nog privat men sjukdomen vill man väl bli av med, tänker jag. Och då är det bra att en kader läkare kan ta vid och ställa rätt diagnos.

  • Madonnan sa:

   Visst är det säkerligen viktigt att de får möjlighet att praktisera sina kunskaper/lära sig mer, men då bör det ändå vara efter medhåll av patienten – det lär nog bli tillräckligt många tillfällen ändå, tror jag.

 11. Pinglan sa:

  Hörde om det på radion. Bra inlägg av dig!Ha en fin kväll!

 12. Tyvärr är detta inget undantag även om det var lite extremt så händer det ofta att man går över huvudet på patienten; särskilt då de är inlagdaför vård. Folk och anhöriga måste våga säga ifrån och inte bara ta emotallt skit.Jobbar själv inom vård och har sett så mycket inkompetens genom åren.

  • Madonnan sa:

   Visst är det troligen så, tyvärr. Inte alltid är det rätt person på rätt plats – vilket yrke det än gäller. Men de som har hamnat rätt däremot, är guld värda!Ha det bra!

 13. Jag förstår allt ni säger… MEN, om ingen får ”titta eller se och lära sig” då har vi ju inget att säga till om läkarens kompitens i senare tid om vad dom kan eller inte om våra kroppar NÄR vi väll behöver hjälp.Säger inte alls att man inte ska få vara med och bestäma om man vill eller ej, men säger alla nej och tror att dom alla har sin egen rätt att inte dela med sig om sin kropp, ja då sitter vi snart som dom icke-vetande!Det kommer nytt hela tiden, och för att dom ska lära sig, måste det komma fall och att dom får chansen att ”undersöka”.Menar inget illa till dig, bara att vi måste nog tänka lite på anndra också :DSå blir världen mycket bättre.J

  • Madonnan sa:

   Hej Jessica,Jag tror också att de behöver få möjlighet att lära sig praktiskt och inte bara via böcker, men man bör respektera att varje människa har rätt till sin egen kropp och det som hör till. Alla säger inte nej, tror jag, men de som gör det bör få sin vilja igenom.En bättre värld är f ö det viktiga ändå!Ha det bra:)

 14. Afrodita sa:

  Usch läskigt det där…Vet att första gånge jag skulle göra ett gynbesök så hade de med 2 eller 3 studenter….å jag minns att jag inte vågade säga ifrån, kändes skumt och lite obehagligt…..

  • Madonnan sa:

   Jag har också varit med om det, att vara ung och inte våga säga ifrån – dåligt att de ens har med dem när unga tjejer går till gyn!!

 15. Det var ju mycket märkligt att de kom undan med det? Trodde det fanns någon lag på att man måste få samtycke? Jag har sagt nej någon gång till lärkarkandidat och inte orkat ha med flera personer när jag mått dåligt. Kram till dig!

  • Madonnan sa:

   Precis, ofta är det ju en pressande situation ändå för kvinnan och bara att ligga där med rumpan i vädret är nog så trist…!

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: