En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Hoppsan, vilken rubrik 🙂  Fast som gammal demivegetarian har jag ibland förstått att det kan finnas ett slags sug efter kött, i alla fall hos min syster och några till. Själv har jag aldrig varit förtjust i kött, även om jag har ätit en del fläsk- och nötkött i yngre dagar – men redan då tog det emot. 

Det känns inte naturligt för mig, helt enkelt. Däremot får andra göra precis som de själva vill och här hemma lagas det mat till både köttätare och icke-köttätare. Fisk är ju en slags kött det också, men det känns bättre för både mig och kroppen. Varför vet jag inte riktigt, men inte lika…djuriskt, kanske? 🙄

Nåja, för att komma till saken så hopas nu bevisen för att kött och speciellt olika charkprodukter kan öka risken för olika typer av cancer, stroke och diabetes -2. Svenskar äter drygt 1,5 kg kött i veckan och kanske kan följande i dagens artikel i DN vara värt att ta del av:

” Internationella cancerforskningsfonden WCRF rekommenderar – baserat på de vetenskapliga belägg som finns – att människor ska begränsa sin konsumtion av rött kött till ett halvt kilo i veckan och helt undvika charkuteriprodukter.”

En grillad köttbit är säkert bra både för välmåendet och hälsan, emellanåt. Men det som är rökt, kött eller fisk, det undrar jag hur nyttigt det är? Min egen mage tål inte rökt fisk så värst bra (fast den magen är ju inte särskilt tålig…), där i det rökta finns väl tillsatser också och det blir mycket svårsmält.

Visste du förresten att vegetariska produkter inte kräver så mycket av miljön som t ex kött? Intressant. Har läst i en lärobok och flera artiklar genom åren. Exakt källa saknas, förutom mitt eget minne 🙂

Fast som med allt, här i landet Lagom, så är nog det bästa lite lagom av allt möjligt… Eller vad säger du? 🙄

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=236067
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till: "Köttigt begär inte alltid bra för hälsan?!" (6)

 1. När jag hörde nyheten för några veckor sedan så var det charkuteriprodukter och främst falukorven man vände sig emot och DÅ i alla fall menade man att det var nitriter eller nitraterna som var boven…

  Om du tittar här så inser du varför du behöver äta mer kött och mindre fisk… I alla fall om du vill att dina barn ska överleva…

  http://svtplay.se/v/2669420/dokumentarfilm/underkastelsen?sb,p115254,4,f,-1

  Hemikram

  • Det framgår i artikeln jag länkar till att just charkprodukterna med dess tillsatser av t ex nitrit är det som anses vara största faran för hälsan.

   Ska kika vid tillfälle, men själv kan jag inte äta kött – varken för magen eller känslan…

   Kram 🙂

 2. När man klumpar ihop allt till ”kött” så blir det mycket märkliga resultat. RÖtt kött är inte korv, skinka eller bacon ty det är skräpmat. Rött kött är inte heller hamburgare på Mcdonalds etc, som ingår i deras definitioner. Använder man denna logik så ger potatis cancer för att de som äter chips för cancer. Det forskningen visar är att SKRÄPMAT ger cancer, inte rött kött.. Tar man rött kött och gör skräp av det så blir man sjuk, precis som om man tar potatis och gör skräp av det. Det finns många ursprungsbefolkningar som lever i princip uteslutande på på kött utan några sjukdomar alls.

  Det man också missar är alla tillbehör som äts till köttet. Går du på te x Mcdonalds så äter du ljust bröd, pommes och coca cola till. Det är förmodligen inte köttet som ge cancer i det fallet. Men i denna underökning lägger man ändå skulden på just köttet.

  • Tack för din kommentar. Tror också att rent kött inte är så onyttigt som ”behandlat” kött, sånt som rökt korv etc. Och inte är det bra med cocacola eller friterat på McDonalds….hu.

 3. Jag tror kött av gräsätande djur och vilt är bra – men att vi måste ställa hårdare krav på hur de tama djuren behandlas och vara beredda att betala för att det ska ha det bra. Då blir det dyrare och konsumtionen sjunker av denna orsak.
  Sen tycker jag det känns jobbigt att man inte kan äta fisk med gott samvete heller nuförtiden – vilken fiskart håller jag på att utrota nu är min tanke när jag stoppar ett fiskpaket i matkorgen. Tråkigt att det blivit så!

  • Håller med dig ang fisk och tror på det du skriver om djuren. Försöker att låta bli att tänka på det där med utrotning,men klart att det spelar in när man handlar ibland….

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: