En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Månen

Den har alltid fascinerat mig. Hur många gånger har jag inte stått och blickat upp mot mångubbens ansikte? Skickat små hälsningar och tankar genom rymden och blivit glad av det vita, lysande klotet däruppe.

Helt fantastiskt att människan har så mycket fakta om månen; hur kan det komma sig att utvecklingen har gått framåt så enormt?!

De mörka områdena som man kan se med blotta ögat är månhav, som dock inte innehåller något vatten utan istället stelnad lava, från utbrott för flera miljarder år sedan. Numera finns ingen vulkanisk aktivitet alls. Månens komplicerade bana runt Jorden ska ha gett Isaac Newton huvudvärk och det tar 18 år innan månen kommer tillbaka till sin utgångspunkt.

Månen, Luna, har en jättetunn atmosfär som väger totalt ca 10 ton (luften i ett klassrum väger 300 kg, så det är väl inte så mycket?!). Ibland inträffar en månförmörkelse, som kan ses från Jorden och det är när månen hamnar i jordens skugga. Då kan månen se lite röd ut.

Månen skildras ofta som magisk inom litteraturen, varulvar ylar i månens sken t ex och blommor plockas i fullmåne. Inom astrologin står månen ofta för intuition, känslor och empati. Den symboliserar också våra behov. Vid nymåne sägs det vara bra att starta nya projekt, att handla och kanske påbörja en ny kärleksrelation, medan det vid en avtagande måne kan vara rätt att vila, eller säga ifrån. Om man vill att hår eller naglar (eller kanske växter?) ska växa fort, kan man prova att klippa dem strax före fullmåne. Vill man att det ska gå mer långsamt, så kan man klippa dem strax före nymånen. 🙄

Vem har inte sovit uselt vid fullmåne? Gång på gång, månad efter månad…  Och när man har funderat eller nämnt sin trötthet och berättat varför man är så ur lag, så får man veta att det är fullmåne – igen. Hu. Någon blir mångalen och irritationen stiger – för att månen har sådan inverkan på oss människor. Är det tro eller fakta?

Själv är jag i alla fall övertygad om att månen har en speciell kraft, medan forskare är oeniga och det överhuvudtaget sällan verkar läggas ner forskning inom det området. Det engelska ordet ”lunatic”, som betyder ungefär ”dåre”, kommer från latinets ”luna” (måne) och betydligt fler människor än vanligt lär begå brott eller må psykiskt dåligt under fullmåne.

Månen är i alla fall både magisk o c h magiskt vacker. 🙂

http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5nen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fullmane-ger-samre-somn_188907.svd

Läs även andra bloggares tankar om , , , , , , , ,

Kommentarer till: "Månen" (1)

  1. Visst är den vacker och speciell på alla vis!

    Trevlig helg.

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: