En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Ett läkemedel som innehåller cannabis, Sativex, ska nu kunna skrivas ut av läkare i Sverige. Ms-sjuka som inte svarar tillräckligt positivt på andra mediciner, ska i och med det kunna få ytterligare lindring mot t ex stelhet och smärtor.

Sativex är en munspray som ska sprejas under tungan. I Sverige har ca 50 personer testat läkemedlet och det  ska varken ge en ”kick” (inte påverka personen som t ex av alkohol eller andra narkotikaklassade mediciner?) eller vara beroendeframkallande.

Det är ju bra om människor kan få hjälp mot sjukdomar. Så länge mediciner verkar positivt och kan ge mer livskvalité bör det vara värt att prova. Det finns ju t ex morfin i hostmediciner och alltfler äter amfetaminpreparat mot t ex Adhd, så egentligen vimlar det väl av starka mediciner? 🙄

Själv gillar jag inte mediciner, försöker hålla mig ifrån dem så långt det går (men så har jag ju inte heller MS eller andra jobbiga besvär, peppar, peppar). Hostmedicinen jag har i skåpet är ibland nödvändig, men inget man går och jobbar efter att ha tagit…(och alkohol gör mig förresten också lätt ganska snurrig). Nåja, jag undrar ibland vad man egentligen bergsäkert v e t om biverkningar och hur olika narkotikaklassade preparat påverkar människor på lång sikt? Och hur de samverkar med varandra. 🙄

Det verkar vara en ren djungel, i alla fall om man läser bipacksedlar på Fass.se…

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/cannabis-godkant-som-lakemedel_6842549.svd

http://www.dn.se/nyheter/sverige/trygghet-att-medicinen-finns

Läs även andra funderande bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentarer till: "Cannabis som medicin" (8)

  1. Otäckt att det är så, människokroppar blir som försöksdjur…

    Tack detsamma!

  2. Ett tips kan vara att testa medicinen i orginalform, dvs. Cannabis sativa. Empiriskt bevisat effektivt mot sömnsvårigheter, spänningar och muskelvärk. Billigare än sprayen. Förmodligen färre biverkningar.

    För att anknyta till inlägget, så har CS utprövats av hundratusentals svenskar. Sativex av 50.

  3. Nu läste jag artikeln som du länkade till och man skrev ju att man inte skulle sätta alltför stort hopp till preparatet. Men all lindring han kan få är förstås värdefullt. Ja, det är tufft och han har varit tuff, men självklart misströstar han ibland.

  4. Jag talade just häromdan med bror min om cannabis, eller rättare sagt det var han som nämnde det. Han är tetraplegiker, d.v.s. han är förlamad från bröstet och ned. Förutom att hans axlar är utslitna av att vara både armar och ben och opererade många gånger, så har han svåra nervsmärtor vid vid brottet i ryggen. Ingenting tar bort de smärtorna och han sover förstås väldigt dåligt. Därför funderade han på att se om han kunde få medicinskt cannabis och det tycker jag att hans ska prova.

    • Det är säkert värt att prova för honom. Så tufft att ha sådana smärtor som din bror, hoppas han kan få lindring!

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: