En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Så kändes det förr, när man gick bort på middag och det var grädde i förrätten, huvudrätten och även efterrätten. Lite tungt för min mage och troligen de flestas…

Det är ju så med lactosintolerans att man kan tåla en viss mängd mjölksocker, men blir det för stora mängder så protesterar magen vilt. Själv har jag oftast med mig en burk med piller från Apoteket och de kan rädda en hel kväll, om jag bara kommer ihåg att ta en tablett i samband med en ”mjölkig” måltid.

Det är BRA att det nu finns alltfler gluten- och lactosfria produkter i hyllorna! Vaniljsåsen och grädden är minst lika goda som den vanliga varianten och sojamjölk är jättegott i thé eller till gröt. MEN man kan ju undra varför alltfler köper såna specialprodukter, ifall det verkligen är så få som 3-5 % som är lactosöverkänsliga och ännu färre som inte tål gluten?! Många kanske sympatiäter samma kost som den som inte tål annat, men k a n det vara så att en del faktiskt aldrig har fått en diagnos, men tydligt märker att de mår mycket bättre av att utesluta lactos eller gluten i sin kost?

Förresten tycker jag att endast 3-5 % lactosintoleranta låter jättelite, för jag vet då väldigt många som INTE tål lactos! Flera i min egen familj och på jobbet och bland vänner och…överallt.

Ser gott ut, väl?! Det var det 🙂

I den såsen finns mycket mjölkprodukt! Och smöret i bakpotatisen! Tur det finns (dyra) lactostabletter…

Jag själv tål inte för mycket lactos, men lite går bra. Dessutom reagerar jag på en hel del annat, som ingen riktigt vet vad – men stekt mat, kanske med massa lök i eller en pizza – det kan verkligen bli för mycket.

Det gäller att vara snäll mot magen 🙂


http://www.dn.se/ekonomi/kraftigt-lyft-for-matvaror-till-allergiker

Kommentarer till: "Lactos överallt…" (6)

  1. Jag bytte faktiskt till en laktosfria produkter för ungefär ett halvår sedan och det blev så bra. Innan dess hade jag ständiga bekymmer, men som på ett trollslag försvann det när jag ändrade mina kostvanor. Idag är jag mycket tacksam för att jag är näst intill besvärsfri. Tack för att du tittar in till mig och ger avtryck då och då. 🙂 Kram

  2. Marckus Eriksson sa:

    Inget märkligt med intoleransen alls. Det det finns stora populationer i Asien där alla är intoleranta och där är det helt naturligt. I Sverige är det nog bara så att det man förr trodde var andra saker faktiskt var en intolerans, dvs man har het enkelt blivitnduktigare på att ta trda på orsaken.

  3. Jag är också laktosintolerant, men som du skriver, lite går bra. Det har ju kommit så mycket laktosfria produkter nu, det gör det hela lättare. Det kan ju finnas ett mörkertal, det är kanske många son inte har fått den diagnosen, det är ju ganska lätt att testa själv och utesluta mjölkprodukter.

    • Jag tror också att mörkertalet är ganska stort, att fler än man vet är överkänsliga mot lactosen…

  4. Efter en kortare period av hastigt påkommet illamående, har jag lätt för att relatera till det här textmaterialet, hehe..

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: