En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Småland och SverigeDå ska du kanske flytta ner till södra Småland eller norra Skåne, för nu har man upptäckt att en ovanligt stor del av befolkningen där når väldigt hög ålder. Och inte verkar livsstilen eller maten ha något med åldern att göra, eller utbildningsnivån heller. (Sover de kanske bra då?)

”Den svenska blåa zonen sträcker sig från Öland, in över de mellersta delarna av Kalmar län in i södra Kronoberg och sedan ner i de östra delarna av Skåne.”, kan man läsa på Sveriges radio

Geografiskt avgränsade områden med procentuellt sett ovanligt hög andel hundraåringar ingår i något som kallas blå zoner och sydSverige verkar alltså vara bra att bo i om man vill vara med länge här på Jorden! Synd att vi flyttade från Halmstad för länge sen, kanske? 🙄

Tre regioner i Sverige har haft 14 av de 15 människor som har blivit äldst i Sverige! Spännande och undrar vad det beror på? Kan det vara enbart goda gener, eller pga jordstrålning och hur s k currylinjer ligger? Ingen av de äldsta människorna har bott i storstadsområden… Hum. Vad är det som påverkar oss människor?

När jag ändå håller på att fundera så kommer jag att tänka på områden, som Jämtland eller Gotland t ex, där det begås ovanligt många självmord. Varför är det så? Vad är det som påverkar oss människor?

Spännande och intressant. Jag hoppas att forskarna kommer på sanningen bakom de höga åldrarna i de blå zonerna, så att man vet vad man själv kan göra för att få vara med ett bra tag…! 🙂

 

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-blir-manniskor-allra-aldst_7787778.svd

http://helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7871057

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jordstr%C3%A5lning

Kommentarer till: "Vill du bli riktigt gammal?" (9)

 1. Nja vill inte bli allt för gammal om jag ska vara ärlig…man bara man får vara frisk och klar i huvudet så kan det väl gå an…smålänning som jag är uti fingerspetsarna..så kanske risken finns att jag får några år till på nacken.
  Har skött om en del 100 åringar på äldreboendet där jag jobbar, de har varit förvånandsvärt pigga och alerta för sin ålder…men hua va de har upplevt genom åren …allt från häst och vagn till flygplan och månlandningar ..mm. Tänk!
  Kram på dig Madonnan önskar dig ett gott slut på året som snart är över och ett riktigt gott nytt år.

  • Jo, det är ju viktigt att få må bra om man ska bli gammal, förstås. Som hon i en av artiklarna, som ätit smör, fläsk, jobbat hårt, m m. Måste ju vara en kombination av gener och livsstil/bostadsort…? Själv bor jag i en storstad, inte bra för åldern, men har ett par äldre släktingar som båda blivit 94. Bara att hoppas på ett långt friskt liv!

   Kram på dig och ett riktigt Gott Nytt År! 🙂

 2. Pust…..tack o lov att man är smålänning!!!!!

 3. Släktgener från Småland har jag gott om men jag är född i Göteborg och har bott större delen av livet i Värmland.
  Ja man kan undra vad som avgör hur gammal man blir. Generna har stor betydelse tror jag

 4. Måste ju berätta att jag är född i södra Småland (Ljungbytrakten) och min fru är född i norra Bohuslän, där statistiskt också många blir gamla. Vi kanske blir hundra år gamla båda två.
  Milda makter, som min mor brukar säga.

 5. Varför lämnade jag då Småland? (Gråt, gråt, gråt). Jag är ju född där (gråt,gråt,gråt).

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: