En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Recept

Gillar att baka och laga mat efter mitt eget huvud, ofta inspirerat av något recept i en tidning, eller så.

Marängfudge, supergod!


Skriver recept till den som vill fylla på julgodiset senare i julhelgen. Det är otroligt gott och går snabbt och lätt att tillaga.

3 äggvitor

1 kryddmått salt

Knappt 5 dl socker

1 dl sirap

1 dl vatten

Ev lite hackad sötmandel (eller hackade hasselnötter) att strö ovanpå.

Blanda sirap, socker, salt och vatten i en kastrull och låt koka tills du får en sockerlag, som blir stel och seg om du droppar lite i ett glas med vatten.

Vispa äggvitorna med elvisp till ett fast skum.  Fortsätt att vispa medan du häller i lite i taget av sockerlagen. Vispa sedan ett par minuter tills lagen tjocknar.

Lägg fudgen lite i taget på oljat bakplåtspapper i långa rullar. Jag brukar använda slickepotten och papperet att forma längderna med. Strö ev på det hackade (urgott med mandel på!) och rulla ihop i bakpapperet. Lägg i frysen eller kylen och skär sedan lämpliga bitar att servera.

Supergod bärkaka

Mm, en riktigt smaskig och lättbakad bärkaka, som du kan servera till vispad vaniljsås (fluffig!), eller äta precis som den är. 

Bärrutor ca 16 st  Ugn 175 grader.

250 gr smör

3 ägg

5 dl strösocker

4,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

250 g hallon och blåbär (jag hade halvtinade bär) eller enbart något av det.

Garnera ev med florsocker.

  • Smält smöret i en mellanstor kastrull.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner socker och ägg däri.
  • Blanda mjölet med vaniljsockret och bakpulvret och rör även ner det i kastrullen.
  • Bred ut smeten i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper.
  • Strö över de tinade bären och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  • Låt svalna, skär i rutor och pudra ev med florsocker. Servera med eller utan vaniljsås eller grädde och njut. 🙂
  • www.bakochdessert.se

 

Fina kollegan Annas GI-kaka:   
Ugn 200 grader i ca 12 minuter

125 g margarin/smör

1/2 dl strösocker

Rör ihop det och ha sedan i:

3 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Rör ihop allt/tryck ihop allt till en ”deg”.

Lägg upp smeten på bakplåtspapper, tryck ut en kaka ca 30 cm i diameter.

Grädda i mitten av ugnen.

Låt svalna. Lägg på vispad grädde direkt på kakan och bär ovanpå, eller skär av en bit och lägg på vispad grädde och bär på den. Går även att ätas utan ”topping”.

Annonser

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: