En kvinna i huvudstaden och Livet :)

Madonnans recept i ny tappning – till länkar som ej fungerar :(

Tonfiskpasta

Jag älskar…

08 augusti 2010, kl 15:52 Skrivet av Madonnan Anmäl ! 

…enkla och mycket användbara recept. Som till exempel 1 dl socker som vispas pösigt med ett ägg – tjolavipp, så har du världens godaste och lenaste äggröra!

Eller 1 dl socker, 1 dl kakao och 1 dl vatten, som hastigt får koka upp ett par minuter – och du har en ljuvlig chokladsås till glassen.

Eller vad sägs om 1 gul och hackad lök, som fräses med 1 burk tonfisk och får påfyllning av en burk Creme Fraiche, pressad vitlök, svartpeppar, 1 msk chilisås och en gnutta salt? Perfekt till pastan!

Thai-style med tonfisk och nudlar

…idag, tror jag känner mina egna smaklökar bäst av alla, för maten blir precis som jag vill ha den – krämig och rejält het. Kyss Andra åt också och tyckte det var gott med asiatiskt sting.

Jag tog i alla fall lite hackad isbergssallad som jag fräste hastigt i olja. Sedan knäckte jag ett par ägg över, hällde på lite fishsauce och en aning salt, samt soya och grön currypasta som jag rörde ut i creme fraiche.(Egentligen skulle jag ha kokosmjölk i, men behövde göra mig av med just creme fraichen vilket blev gott det också.) Lite vatten därtill förresten, så det blev såsigt.

Sedan i med lite majskorn och tonfisk och så kokta nudlar, men de skippar man om man äter GI-inspirerad mat – det blir lika gott ändå. Jag rörde om ganska ordentligt medan det fräste, sen åt vi och det var så gott, så gott. Jag älskar sån här mat som går fort att laga och som ofta totas ihop av det som finns hemma. Det blir ofta mumsigt!

Laxpasta Wasabi — såå gott och enkelt!

  • 250 g pasta, gärna farfalle.
  • 250 g rökt lax.
  • ca 3/4-dels gurka.
  • 2 dl lätt crème fraiche, eller lite mer om du gillar krämigt.
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor.
  • 1/2 dl hackad dill (jag brukar använda färdigfryst dill och tar den direkt ur frysen och blandar i).
  • ca 2 msk riven pepparrot ur tub.
  • 150 g sallad, gärna olika sorter

Gör så här:

  1. Koka pastan.
  2. Skär laxen i strimlor och gurkan i tärningar.
  3. Blanda lättcrème fraiche, salt, peppar, vitlök, dill, wasabi eller pepparrot, lax och gurka i en bunke.
  4. Spola pastan hastigt i kallt vatten och låt den rinna av.
  5. Rör ner såsen i den ännu ljumma pastan.
  6. Riv salladen i bitar och blanda ner den.
  7. Njut och umgås, må gott! 🙂

Linssås till spagetti

Ta ett halvt paket röda linser, ca 4 dl. Fräs en fin hackad gul lök i olja, tillsammans med lite pressad vitlök. I med ett par dl grönsaksbuljong, en halv burk tomatkross, cayenne, svartpeppar och de röda linserna. Kokas i ca 10 minuter, eller tills linserna är mjuka.Klart! Om du vill kan du blanda i ett par msk Creme Fräsch (inte lättvarianten).

Ätes till spagetti eller ris och t o m inbitna köttätare brukar ge denna rätt godkänt.

Vegetarisk pastasås med fänkål, morot och palsternacka

Du behöver ca 3 dl av fänkål, morot och palsternacka som du har rivit grovt. 

1 liten burk Creme Fraiche

2,5 dl grönsaksbuljong

svartpeppar

en vitlöksklyfta

och lite salt

Koka upp buljongen och ös i de rivna grönsakerna. Koka i ca 5 minuter, sedan har du i Creme Fraichen och kryddorna och puttrar några få minuter till. Klart att servera till pasta, gärna farfalle eller penne. Supergott!!

 

Falafel som du gör själv!

20130818-143719.jpg

Det du ser på min Instagrammade bild är hemgjorda falafel/kikärtsbollar med ”zucchinispaghetti”, vilket jag fick tips om på fluortantish bloggDessutom ser du några cocktailtomater och fetaost med olja och basilika på. Det får bli min lunch denna hälsosamma söndag.

Recept till mina falafel:

Jag tog ca 300 g kikärtor, som fick rinna av efter att jag hade sköljt dem med lite kallt vatten. Dessa lade jag sedan i en matberedare (med kniven i), tillsammans med:

3/4 av en röd lök (skalad och klyftad)

Lite vitlökspulver

1/2 tsk salt

1/4 dl fryst persilja

1,5 msk vetemjöl

2 krm sambal oelek

Jag mixade allting i matberedaren och formade platta, små bollar. Jag hade en wokpanna att steka dem i, men en vanlig stekpanna (gärna teflon) går också bra. Bollarna fick stekas i smör- och rapsolja på medelstark värme ca 3 minuter på varje sida. Klart! Superdupergott och nu finns det falafel till matlådan imorgon också. :D

 

Glace au four finner du här.

Kommentarer till: "Madonnans recept i ny tappning – till länkar som ej fungerar :(" (5)

  1. Vi är helt förälskade i laxpastan wasabi, äter detta nästan för ofta, hehe. Och när jag mumsar i mig detta goda vad tänker jag då på, tror du (Madonnan, naturligtvis).

  2. […] Madonnans recept i ny tappning – till länkar som ej fungerar 😦 […]

:)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: